Objave

Educirali smo preko 6.500 građana laika o kardio-pulmonalnom oživljavanju

Educirali smo preko 6.500 građana laika o kardio-pulmonalnom oživljavanju

Zagreb, 25. veljače 2023. – Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Hrvatskim društvom za hitnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora organizirala je ovog vikenda edukaciju za 48 članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz potresom pogođenih područja o postupcima kardio-pulmonalnog oživljavanja uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) u skladu s Pravilnikom o javno dostupnoj defibrilaciji.

Riječ je o dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Zagreba te Sisačko-moslavačke županije kojima je Zaklada Hrvatska kuća srca donirala automatske vanjske defibrilatore u ime Fondacije Philips.

„U sklopu kampanje „Oživi me“ Zaklada već dugi niz godina provodi edukaciju građana o postupku oživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja. Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, vrlo je važno da su automatski vanjski defibrilatori dostupni u što više ustanova te da je što više zdravstvenih radnika, djelatnika u civilnim društvima i građana educirano za postupak oživljavanja koji se provodi korištenjem AVD uređaja“

Doktorica Ivana Portolan Pajić, voditeljica projekta „Oživi me“ nadodala je, „Ponosni smo što smo do sada educirala više od 6.500 građana laika o oživljavanju, no smatramo da to nije dovoljno i bili bismo sretni kada bi edukacija o oživljavanju ušla u obrazovni program. Vjerujemo kako jedino uvođenje edukacije u sustav može doprinijeti da barem 50 % naših građana usvoje tehnike spašavanja nečijeg života prilikom iznenadnog srčanog udara“.

Više informacija o postupcima oživljavanja prilikom iznenadnog srčanog udara možete pronaći na službenoj web stranici www.ozivi.me

Povezani članci