Objave

Kako spriječiti kardiovaskularne bolesti?

Kako spriječiti kardiovaskularne bolesti?

  • Što je kolesterol?
  • Kolika bi trebala biti vrijednost kolesterola?
  • Zašto je opasno imati „previše“ kolesterola?
Odgovore na ova i druga pitanja možete pronaći u ovome vodiču! Navedene su osnovne informacije i zanimljive popratne informacije na temu kolesterola, uz praktične savjete za svakodnevni život i snižavanje povišene razine kolesterola.

Kako sprijeciti kardiovaskularne bolesti 250Vrste kolesterola

O čemu zapravo govorimo kada je riječ o „kolesterolu“?

Danas kada govorimo o kolesterolu obično mislimo na oblik transporta kolesterola. Kolesterol je jedna od masnoća u tijelu koja nije idealna za transport krvlju. Zamislite ga kao ulje u vodi; kapljice ulja ostaju na vrhu i ne miješaju se s tekućinom. Da bi mogla teći krvlju, masnoća se mora kombinirati s pomoćnim tvarima poput proteina koji mogu služiti kao taksi za masnoću.

Kombinacija masnoće (= lipid) i proteina zove se lipoprotein.

Ta kombinacija dovodi do različitih oblika kolesterola.

Lipoproteini se razvrstavaju prvenstveno prema njihovoj gustoći.

LDL-kolesterol

LDL (od engl. low-density lipoprotein = lipoprotein niske gustoće) najvažniji je oblik kolesterola koji se prenosi iz jetre u ostatak tijela. Trajno povišene razine LDL-kolesterola su štetne jer stvaraju naslage (plakove) na stijenkama krvnih žila. To dovodi do sužavanja krvnih žila koje se naziva ateroskleroza i ograničava količinu krvi koja može protjecati. LDL se zato naziva i „lošim kolesterolom“.

VLDL-kolesterol

VLDL (lipoprotein vrlo niske gustoće) najveći je lipoprotein.

Transportira trigliceride i kolesterol iz jetre u tkivo. Nakon što sa sebe otpusti trigliceride i on se pretvara u LDL-kolesterol.

Trigliceridi

Trigliceridi – masnoće su koje se uglavnom apsorbiraju putem hrane. Te su masnoće važan opskrbljivač energijom. Ako je dostupno više energije nego što je tijelu potrebno, trigliceridi se skladište u masnom tkivu. Kao što vrijedi i za LDL-K, previše triglicerida u krvi predstavlja čimbenik rizika za aterosklerozu i kardiovaskularne bolesti.

Lipoprotein (a), Lp(a)

Lp(a) je vrlo sličan LDL-kolesterolu. Sadrži dodatne proteine, apolipoprotein (a). Kao i LDL-kolesterol, Lp(a) se također može taložiti na stijenkama krvnih žila. Povišene vrijednosti Lp(a) genetske su i predstavljaju još jedan čimbenik rizika za aterosklerozu.

HDL-kolesterol

Glavni je zadatak HDL-a (engl. high density lipoprotein = lipoprotein velike gustoće) transportirati višak kolesterola iz stanica i tkiva u jetru, gdje se kolesterol može pretvoriti i otpustiti u druge tvari. HDL se zato naziva i „dobrim kolesterolom“.

Kolesterol može biti „dobar“ ili „loš“ i stoga ga je potrebno razlikovati. Pazite na vrijednosti LDL kolesterola: kad je LDL-kolesterol prisutan u krvi u prevelikim količinama, može povećati rizik od srčane bolesti.

Povezani članci