Svjetski dan srca

Zagrepčani pokrenuli svoj život

Zagrepčani pokrenuli svoj život i uključili se
u obilježavanje Svjetskog dana srca

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara povodom Svjetskog dana srca organizirala je javnozdravstvenu akciju „Pokreni svoj život – saznaj svoj kardiovaskularni rizik“. Zagrepčanke i Zagrepčani odazvali su se u velikom broj na mjerenja krvnog tlaka, kolesterola i glukoze kako bi saznali svoj kardiovaskularni rizik.

„Prevencija je upravo ono što želimo putem ovakvih javnozdravstvenih aktivnosti staviti u prvi plan. Čak 80 % prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti mogu se spriječiti prepoznavanjem i uklanjanjem čimbenika rizika, a to su konzumacija duhana, alkohola i nezdrave prehrane te tjelesna neaktivnost. Pozivamo građane da razmišljaju o svojoj prehrani te da svaki dan izdvoje minimalno 15 do 20 minuta za šetnju, sport, ples ili bilo koju drugu fizičku aktivnost kako bi svoje srce održavali zdravim.“ Istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med koordinatorica Svjetskog dana srca u Hrvatskoj.

Negativne brojke koje pokazuju da su kardiovaskularne bolesti i dalje na prvom mjestu smrtnosti u Hrvatskoj, točnije 25 694 osoba je umrlo u 2015. godini od kardiovaskularnih bolesti govore o važnosti edukacije građana. Bez obzira što je medicina iznimno napredovala, i dalje se povećava broj umrlih, a jedan od razloga su zasigurno loše prehrambene navike, fizička neaktivnost te pušenje. Javnozdravstvene akcije imaju za cilj podići svjesnost građana o brizi za vlastito zdravlje, redovitoj kontroli i preventivnom ponašanju.

Prestanak pušenja je jedna od najboljih odluka koju bi svaka osoba koja puši trebala učiniti za poboljšanje zdravlja srca povodom Svjetskog dan srca. Unutar dvije godine od prestanka pušenja, rizik od koronarne bolesti srca se bitno smanjuje, a nakon 15 godina nepušenja rizik od KVB je isti kao i kod nepušača. Treba znati i da je Izloženost pasivnom pušenju također predstavlja rizik za nastanak bolesti srca u nepušača.

Jednako tako, fizička aktivnost se nameće kao vrlo važna stavka pri održavanju zdravlja srca. Građani su mogli danas na Trgu bana Jelačića upoznati brojne sportove zahvaljujući sportski društvima, a posebnu pozornost privuklo je nordijsko hodanje kao spoj tjelesne aktivnosti i boravka u prirodi.

U nedjelju, 2. listopada, Zaklada Hrvatska kuća srca sa suradnicima organizira i šetnju Medvednicom te zdravi ručak kako bi ih potaknuli na tjelesnu aktivnost i kako bi naglasili važnost simbioze uravnotežene prehrane i tjelovježbe kao preduvjeta za zdravlje srca.

 

Please publish modules in offcanvas position.