Novosti

Građani naučili spasiti život

Građani naučili spasiti život jednostavnim postupcima oživljavanja

Zaklada „Hrvatska kuća srca, Hrvatsko kardiološko društvo i Udruga studenata StEPP održali su prvu besplatnu edukativnu radionicu za građane na temu oživljavanja

Zagreb, 22. listopada 2016. - U sklopu edukativne kampanje „Oživi me“ danas je u Zakladi „Hrvatska kuća srca“ održana prva besplatna edukativna radionica za građane na kojoj su svi zainteresirani mogli naučiti postupak oživljavanja.

slika 1

Radionici su se pridružili i košarkaši Cibone Karlo Uljarević i Mate Mandić kako bi upozorili na to da su nažalost upravo profesionalni sportaši jedna od rizičnih skupina kod kojih se pojavljuje srčani zastoji.

Drago nam je što kao sportaši možemo podržati ovu vrijednu akciju i sudjelovati na edukativnoj radionici koja će pomoći širenju svijesti o tome kako prepoznati srčane zastoje i kako naučiti jednostavne korake koji nekome mogu spasiti život. Budući da i kod sportaša postoji rizik od zastoja srca, važno je da svi naučimo osnovne tehnike oživljavanja kako bismo na vrijeme pružili pomoć onome kome je to potrebno.

— Mate Mandić, košarkaš KK Cibone

Koordinatorica kampanje „Oživi me“, doktorica Ivana Portolan Pajić, istaknula je koliko je važno da što veći broj građana svih uzrasta prođe edukaciju.

Kampanja Oživi me traje više od dvije godine, pri čemu smo kroz razne javnozdravstvene akcije, edukacije i radionice više od 2000 građana podučili oživljavanju. Ta nas brojka nikako ne zadovoljava pa bismo željeli što više građana uključiti u akciju, a krajnji nam je cilj da postupak oživljavanja uđe u obrazovni kurikulum kako bi ga djeca poznavala već od malih nogu i kako bismo smanjili visoki postotak smrtnosti od srčanog zastoja. Nedopustivo je da u Hrvatskoj svakih sat vremena jedna osoba umre od srčanog zastoja, ali za promijene je potrebna podrška institucija i cijele zajednice.

— Ivana Portolan Pajić, dr. med.

U sklopu kampanje Zaklada školama grada Zagreba daruje i 20 lutaka za oživljavanje.

Izuzetno je važno da što više građana, posebno mladih, stekne vještinu prepoznavanja i pružanja prve pomoći kod srčanog zastoja. Tako će biti spremi priskočiti u pomoć obitelji, prijateljima i sugrađanima.

— akademik Davor Miličić, Upravitelj Zaklade

Svi zainteresirani građani mogu se i dalje prijaviti putem linka http://ozivi.me/priiava/ na jednu od sljedećih edukativnih radionica koje će se održati 5.11., 19.11., 3.12. i 17.12.2016. te steći znanja i vještine su od velikog značaja i time spasiti ono najdragocjenije

Please publish modules in offcanvas position.