Novosti

Uvođenje obuke o oživljavanju u redovan obrazovni program srednjih škola

Cvjetni trg bio je u znaku javnozdravstvenih akcija „ Čuvari srca“ i „Oživi me“

Zagreb, 4. lipanj 2016.
Povodom Dana Grada Zagreba, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Zaklada „Hrvatska kuća srca“ na Cvjetnom su trgu organizirali čak dvije javnozdravstvene akcije – „Oživi me“ i „Čuvari srca“.

U sklopu javnozdravstvene akcije „Čuvari srca“ Zagrepčani su imali priliku besplatno izmjeriti krvni tlak te glukozu i kolesterol u krvi, a i savjetovati se sa stručnjacima o tome kako zdravo živjeti i što učiniti za zdravlje vlastitog srčano-žilnog sustava.

U isto se vrijeme održavala i edukativna radionica u sklopu kampanje „Oživi me“ koja je posebno privukla veliku pozornost svih okupljenih. Naime, u Hrvatskoj svake godine od srčanog zastoja iznenadno umre oko devet tisuća ljudi. Stručna pomoć najčešće dolazi prekasno pa takve osobe umiru unatoč činjenici što im hitna pomoć nerijetko ponovno uspostavlja srčanu funkciju. Najveći je problem što već nakon nekoliko minuta bez dotoka krvi u mozak dolazi do njegova nepovratnog oštećenja. Osobe koje su prošle obuku u ovakvim situacijama oživljavanja mogu spasiti život onima kojima je to najpotrebnije.

Povodom održavanja akcije „Oživi me“ koja je započela s djelovanjem 2014. godine, Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i koordinatorica kampanje „Oživi me“ pozvala je sve građane da se odazovu i na buduće akcije.

„Pozivam sve zainteresirane građane da se priključe obukama, prije svega na javnim mjestima, a od jeseni ćemo obuke organizirati dva puta mjesečno i u prostorijama Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i o tome pravovremeno obavijestiti javnost. O iznenadnoj srčanoj smrti građani se mogu informirati i putem naše besplatne aplikacije, kao i putem mrežne stranice www.ozivi.me na kojoj je dostupan instrukcijski video. Osjećaj da ste nekome spasili život neprocjenjiv je, kao i život sam.“

U razvijenijim europskim zemljama, primjerice u zemljama Skandinavije ili u Nizozemskoj, više od šezdeset posto građana vično je osnovnim postupcima oživljavanja, što ima nemjerljivu vrijednost. Jedan od važnijih ciljeva kampanje „Oživi me“ je potaknuti nadležne institucije na uvođenje edukacije o kardiopulmonalnom oživljavanju u redovan program srednjih škola. Samo se na taj način može osigurati sustavna edukacija koja će dovesti do toga da više od 50 % svjedoka srčanog zastoja zna pružiti prvu pomoć.

Please publish modules in offcanvas position.