Novosti

Besplatno mjerenje krvnog tlaka

Četiri od deset osoba starijih od 25 godina ima povišen krvni tlak, a 18 % svih smrti na kugli zemaljskoj pripisuje se hipertenziji

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradskom ljekarnom Zagreb te uz podršku Grada Zagreba organizira javnozdravstvenu akciju, kao dio cjelogodišnjeg projekta Čuvari srca, 17. svibnja, od 10.00 do 13.00 sati, u Gradskoj ljekarni (Strojarska 16) u sklopu koje će građani moći besplatno izmjeriti krvni tlak, glukozu i kolesterol u krvi, BMI te se savjetovati s nutricionistima.

Prema procjenama 18% svih smrti na svjetskoj razini pripisuje se hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi). Četiri od deset odraslih osoba u svijetu starijih od 25 godina ima povišeni krvni tlak.

Nažalost, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišen krvni tlak, a polovica onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, odnosno ne liječe se medikamentima niti mijenjaju štetne životne navike, što znači da 75 % populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt. Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Stoga je i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hipertenzije Saznajte koliki je vaš krvni tlak.

Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika. Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg.

Prema istraživanjima provedenim u Hrvatskoj hipertenzija je zabilježena kod 45,6% muškaraca i 43% žena odrasle dobi.

Iako je hipertenzija povezana s izbježivim rizičnim čimbenicima i postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje, istraživanja pokazuju da je loše kontrolirana u stanovništvu.

U Hrvatskoj je svega 58,6% stanovnika svjesno svoje arterijske hipertenzije, od njih se liječi 48,4%, a samo 14,8% njih ima kontrolirani tlak.

Stoga je važno jačanje svijesti stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja. Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika – smanjenjem unosa soli, uravnoteženom pravilnom prehranom, prestankom pušenja, izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola, redovitom tjelesnom aktivnosti i održavanjem normalne tjelesne težine.

Procjenjuje se da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 % hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20 % i pretilost za oko 30 % svih hipertenzija.

Please publish modules in offcanvas position.