Novosti

Čuvari srca i Oživi me u Vinkovcima

Oživi me i Čuvari srca u Vinkovcima

Naučite kako spasiti život bližnjem i prekontrolirajte važne čimbenike u prevenciji srčano-žilnih bolesti

Zaklada Hrvatska kuća srca predstavlja projekte Oživi me i Čuvari srca te organizira javnozdravstvene akcije – edukacija o kardiopulmonalnoj reanimaciji i besplatno mjerenje krvnog tlaka te kolesterola i šećera u krvi – u sklopu Sajma zdravlja u Vinkovcima

Vinkovci, 13. travnja 2016.

U sklopu manifestacije „Sajam zdravlja“ u Vinkovcima, Grad Zagreb u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća srca predstavlja dva istaknuta projekta u 2015. godini koji se nastavljaju i u 2016. godini – Oživi me i Čuvari srca – a koji pokazuju kako su javnozdravstvene akcije važne za edukaciju građana i prevenciju bolesti.

 

Petak 15. travnja 2016 od 11.00 do 14.00 sati

Ozivi me logo         Stepp

U suradnji sa Studentskom udrugom StePP, održat će se edukacija o kardiopulmonalnoj reanimaciji na kojoj će svi zainteresirani imati priliku naučiti kako reanimirati osobu koja je doživjela srčani zastoj, prije nego što stigne hitna pomoć.

Zahvaljujući projektu Oživi me, kojeg je pokrenula Zaklada Hrvatska kuća srca, oko 2.000 osoba diljem Hrvatske prošlo je kroz ovu edukaciju. U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja. Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10% svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje. Stoga je vrlo važno što prije započeti oživljavanje.

Projekt Oživi me predstavit će koordinatorica projekta i voditeljica Odjela za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Ivana Portolan Pajić, dr. med. na panelu u sklopu Sajma zdravlja, u subotu, 16. travnja od 9.00 do 10.30 sati.

 

Subota 16. travnja 2016. od 9.00 do 13.00 sati

cuvari srca

U suradnji s Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara, održat će se javnozdravstvena akcija Čuvari srca u sklopu koje će građani Vinkovca i njihovi gosti imati priliku besplatno izmjeriti krvni tlak te kolesterol i glukozu u krvi.

Čuvari srca pokrenuti su prošle godine i to simbolično uoči Svjetskog dana srca u organizaciji Zaklade Hrvatska kuća srca i uz podršku Hrvatskog kardiološkog društva s ciljem edukacije ljudi o važnosti brige za srčano-žilni sustav.

Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji kroz različite platforme poput mobilne aplikacije, konferencija i javnozdravstvenih akcija educira građane svih generacija o važnosti prevencije, odnosno aktivnom načinu života koji uvelike umanjuje obolijevanje od srčano-žilnih bolesti. U javnozdravstvenim akcijama do sada je sudjelovalo oko 1.000 osoba kojima su izmjereni najvažniji čimbenici (krvni tlak, glukoza i kolesterol) u ranom otkrivanju bolesti srčano-žilnog sustava.

Sajam zdravlja održava se u dvorani Baruna Trenka, H.D. Genschera 22 d.

Please publish modules in offcanvas position.