Novosti

Čuvari srca obilježavaju Svjetski dan zdravlja

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba organizira u subotu javno-zdravstvenu akciju i školu zdravog kuhanja za Zagrepčane u sklopu cjelogodišnje kampanje "Čuvari srca"

Zagreb, 9. travnja 2016. – Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, u organizaciji Grad Zagreba, Gradskog ured za zdravstvo i u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa te Zakladom Hrvatska kuća srca, u subotu 9. travnja, na Cvjetnom trgu, od 10.00 do 13.00 sati održat će se javno-zdravstvena akcija u sklopu koje će građani moći izmjeriti tlak, kolesterol i glukozu iz krvi te sudjelovati u školi zdravog kuhanja.

poster halt the riseJavno-zdravstvena akcija je dio cjelogodišnje kampanje "Čuvari srca", koju su pokrenuli Gradski ured za zdravstvo i Zaklada Hrvatska kuća srca s ciljem edukacije građana o važnosti brige za zdravljem srčano-žilnog sustava.

Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja bit će u znaku šećerne bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima za cilj ukazati na opasnost porasta oboljelih od šećerne bolesti. Nažalost i Republika Hrvatska ide ukorak sa svijetom (svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest).

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u RH 254.296 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a pretpostavlja se da oko 40 % nema postavljenu dijagnozu pa zapravo imamo preko 400.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću. Poznato je kako dijabetes oštećuje srce i krvne žile, stoga su Čuvari srca odlučili još jednom potaknuti građane na aktivaciju. Prevencija je uvijek najbolji način za izbjegavanje bolesti, a pravilna prehrana, fizička aktivnost i redovite kontrole sastavni su dio preventivnog ponašanja kojeg preporuča i Svjetska zdravstvena organizacija. Iako zvuči jednostavno, većina građana često zaboravlja važnost svakodnevnih malih koraka, stoga su ovakve javno-zdravstvene akcije važne zbog edukacije stanovništva i podsjećanja na zdrave navike.

U sklopu javno-zdravstvene akcije održat će se i radionica zdravog kuhanja pod vodstvom chefa Marija Čepeka te nutricionistkinje Karmen Matković Melki u kojoj će građani moći naučiti kako pripremiti zdrava i ukusna jela, koja su ujedno pogodna i za dijabetičare, te kako kombinirati namirnice i hraniti se uravnoteženo.

Radionica će se održati na Cvjetnom trgu u Zagrebu, 9. travnja 2016, od 11 do 14 sati.

Please publish modules in offcanvas position.