Manje soli više zdravlja

1010.jpg

Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu.

Po kemijskom sastavu kuhinjska sol je spoj natrija i klora (NaCl).

Prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) te time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze i nekih malignih bolesti.

1700.jpg
Birajte hranu koja sadrži malo kuhinjske soli: svježe, sušeno ili smrznuto voće i povrće, svježi kravlji sir, jogurt, jaja, svježa riba, svježe meso, perad, sjemenke, orasi

Umjesto soli koristite začine

  • crvena paprika,
  • chilli,
  • curry,
  • papar,
  • ružmarin,
  • bosiljak,
  • kardamom,
  • kim,
  • origano,
  • timijan,
  • limunov sok ...
1402.jpg

Sedam savjeta za zdrav život

1. Redovito spavajte 7-8 sati

2. Bavite se tjelesnom aktivnošću (30 min. dnevno)

3. Redovito doručkujte

4. Jedite raznovrsno, što više voća i povrća

5. Ne uzimajte hranu između obroka

6. Ne pušite

7. Alkohol uzimajte umjereno ili ga posve izbjegavajte

Izbjegavajte hranu s visokim sadržajem soli

  • suhomesnate proizvode: hrenovke, paštete i druge slične proizvode;
  • konzervirano voće i povrće;
  • “brzu” hranu kao što su pizza, hamburgeri ili prženi krumpirići;
  • konzervirane riblje proizvode;
  • procesuiranu smrznutu hranu;
  • gotove umake, senf, majonezu, juhe
    iz vrećice;
  • grickalice – čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice;
  • tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto;
  • pekarske proizvode: kruh, peciva,