Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu.
Po kemijskom sastavu kuhinjska sol je spoj natrija i klora (NaCl).
Prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) te time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze i nekih malignih bolesti.
Umjesto soli koristite začine
- crvena paprika,
- chilli,
- curry,
- papar,
- ružmarin,
- bosiljak,
- kardamom,
- kim,
- origano,
- timijan,
- limunov sok ...
Izbjegavajte hranu s visokim sadržajem soli
- suhomesnate proizvode: hrenovke, paštete i druge slične proizvode;
- konzervirano voće i povrće;
- “brzu” hranu kao što su pizza, hamburgeri ili prženi krumpirići;
- konzervirane riblje proizvode;
- procesuiranu smrznutu hranu;
- gotove umake, senf, majonezu, juhe
iz vrećice; - grickalice – čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice;
- tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto;
- pekarske proizvode: kruh, peciva,