AED

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako u Hrvatskoj. Od iznenadne srčane smrti tj. iznenadnoga prestanka funkcije srca u Hrvatskoj umire oko devet tisuća osoba tijekom jedne godine, što znači da svakoga sata u nas jedna osoba umire zbog iznenadnog srčanog zastoja. Neposredni uzrok iznenadnoga prestanka rada srca najčešće je zloćudni poremećaj srčanoga ritma, tzv. fibrilacija klijetki, kojoj su obično u podlozi bilo bolest koronarnih arterija odnosno akutni infarkt miokarda, bilo bolesti samoga srčanoga mišića i ostalih srčanih struktura, ali i neke nasljedne bolesti koje mogu pogodovati iznenadnoj smrti osobe s prividno zdravim srcem.

U spašavanju ljudskog života pri srčanom zastoju ključna je kardiopulmonalna reanimacija koju započinju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći (HMP). Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 min.) rezultira postotkom preživljavanja većim od 60%. Normalan srčani ritam mora se uspostaviti najkasnije u roku od 6 minuta. Za svaku minutu više preživljenje se smanjuje za 10% do dolaska hitne medicinske pomoći.

Spašavanje ljudskog života uslijed srčanog aresta znatno je olakšao automatski vanjski defibrilator (AED), koji bez problema mogu koristiti i laici. Naime, AED-i su jednostavni za uporabu budući da defibrilator sam procjenjuje srčani ritam, ali ne defibrilira već to čini osoba koja je žrtvi pritekla u pomoć.

Donacija defibrilatora stiže u područja pogođena potresom

Donacija defibrilatora stiže u područja pogođena potresom

Fondacija Philips donirala je Zakladi „Hrvatska kuća srca“ AVD uređaje ...

Postavljen automatski vanjski defibrilator na Gornjem gradu

Postavljen automatski vanjski defibrilator na Gornjem gradu

Zaklada “Hrvatska kuća srca” u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo u ...