Mladi rukometaši MRK Sesvete i njihovi treneri prošli edukaciju „Oživi me“

Mladi rukometaši MRK Sesvete i njihovi treneri prošli edukaciju „Oživi me“

Zagreb, 22. svibnja 2023.g. – Zaklada Hrvatska kuća srca i studentska udruga StEPP posjetili su ove subote Muški rukometni klub Sesvete kako bi educirali sportske trenere i mlade sportaše kardio-pulmonalnom oživljavanju prilikom iznenadnog srčanog zastoja.

Ozivi me MRK Sesvete 2

„Iznimno nam je drago što je MRK Sesvete prepoznao važnost edukacije svojih trenera i sportaša o kardio-pulmonalnom oživljavanju. Pozivamo i druge sportske klubove da nam se jave, jer ćemo ih vrlo rado posjetiti i zajedno sa studentskom udrugom StEPP educirati o oživljavanju. Zaklada Hrvatska kuća srca provodi projekt „Oživi me“ dugi niz godina i zahvaljujući brojnim javno-zdravstvenim akcijama educirali smo preko 7.000 građana laika oživljavanju prilikom iznenadnog srčanog zastoja“

„Iznenadni srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Brojni primjeri nam pokazuju da su žrtve iznenadne srčane smrti bili upravo sportaši u punoj snazi, koji dotada nisu ni od čega bolovali. S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će svatko od nas jednom u svom životu upravo biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko nama blizak“.

Ozivi me MRK Sesvete 54

„Nažalost svjedoci smo da se iznenadna smrt događa sve češće na sportskom terenu, ali i izvan njega. Smatram da je potrebno podići svijest i educirati što više ljudi kako bi mogli svojim znanjem spasiti ljudski život. Kao klub želimo da se naši treneri i igrači educiraju na svim razinama te budu primjer ostalima. MRK Sesvete u svom sustavu ima 11 trenera i oko 450 djece koji su u svakodnevnom procesu treninga i utakmica. Naši mladi sportaši su uz trenere prošli radionicu Oživi me kako bi u slučaju potrebe znali kako postupiti i pomoći bilo kolegi na terenu ili nepoznatoj osobi na cesti. Ulaganje u našu djecu je ulaganje u budućnost“

Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

Povezani članci